Jídlo pěstované na střechách budov jako budoucí byznys?

Jídlo pěstované na střechách budov jako budoucí byznys?

S přibývajícími budovami a ubývající zelenou plochou se mnoho lidí ptá, kde se bude v budoucnu pěstovat zelenina, ovoce a jiné plodiny. Přece jenom jsme na plodinách závislí, potřebujeme je k našemu životu. Když však bude pokračovat neustálé budování měst a vesnic, kam pak budeme plodiny sázet? Touto otázkou se začali zabývat i na mnoha univerzitách. A kupodivu na jedné to rozlouskli. Mluvíme konkrétně o univerzitě nedaleko Bangkoku, která začala pěstovat plodiny na střeše univerzitní budovy.  

To nás vede k otázce – bude jídlo pěstované na střechách budov budoucím byznysem? Podle odborníků je pěstování jídla na střeše skutečně naší budoucností. Už nyní se investuje do zelených střech, v budoucnu budou mít zelené střechy trošku jiný význam a budou vypadat trochu jinak.  

Potraviny, které nasytí miliardy obyvatel 

Možná si říkáte, že na střechách budov nelze vypěstovat tolik potravin, které by nasytily takové množství lidí, jaké se na světě nachází. Jenže opak je v tomto případě pravdou. Pokud se jídlo začne pěstovat na větším množství budov, rázem se nasytí miliardy obyvatel po celém světě.  

Pěstování na střechách budov má bezesporu několik výhod. Patří k nim například fakt, že bude zachována kvalita potravin a že se lidé nebudou muset spoléhat na dovoz ze zahraničí, odkud jsou potraviny velice drahé. Budou si moct pěstovat vlastní potraviny, což nakonec i prospěje životnímu prostředí, protože se omezí export. 

Zelené střechy se začínají rozšiřovat po celém světě 

Tento typ zelených střech, na kterých si lidé mohou vypěstovat vlastní zeleninu se začíná rozšiřovat po celém světě. Zelená zemědělská plocha nesídlí jenom na zmiňované univerzitě poblíž Bangkoku, ale také na jiných budovách v Asii. I když je tento typ zemědělství zatím v plenkách, mluvíme o budoucnosti, která se k nám blíží sedmimílovými kroky.